RSS ikon Facebook ikon

egy (okos) lányról

Írta: Almaleves

2012.04.29. 21:27

 

Hornby megint írt egy britanniai Cohelo-t. Tele tanulságokkal, karakterekkel és okos nőkkel. Ezen biztos megsértődne.

 

Milyen egy okos nő? Milyen lenne: okos.
Egyébként meg rossz a kérdés. Mikor okos egy nő? Elárulom: ha egy férfi úgy gondolja róla.
Még ez is kevés, szemébe kell mondania. Ha nő mond ilyet, akkor az leszbikus, vagy bigott katolikus, esetleg aszott vénkisasszony. A filmben nagy számban mozognak, magukat roppant okosnak tartó nők, mégis kimerül mindez a Nick Hornby-féle intelligenciában. Úgy viselkednek, éreznek, mint egy évszázadok óta belterjesen szaporodó, angol arisztokrata ház, végletekig kifinomult és egyben elkorcsosult sarjai. Magyar dzsentrikre ez nem feleltethető meg, bármennyire is szeretnénk.

Az anglikán feminium. Szép, rajong a magas művészetek minden fajtájáért, többet maga is művel. Kiemelkedő szinten beszél franciául, latinul viszont csak makog! Továbbá nem lehet zavarba hozni, határozott, kialakult egyéniség.

A legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy amikor unatkozik, túlságosan hiszékeny, korlátolt és félrevezethető.Saját bevallása szerint, egész eddigi életében unatkozott, azonban ezt a kijelentését kezeljük kellő fenntartással, mert erős érzelmi befolyás alatt keletkezett.

Határai, a helyi konvenciók elfogadásától, annak elutasításáig terjednek. Túlságosan be van ágyazva az adott kulturális közegbe és a forgatókönyv író Hornby ráadásul még szemétkedik is vele. Van egy pillanat, amikor a 17 éves tinédzserek maszkírozott, valójában már 24 éves főhős, válaszút elé kerül. Lehetne Bonnie, ha a saját Clyde-ja a szíve mélyén nem lenne kispolgár. Nick azonban ezt kategorikusan megtiltja neki.

Amikor az okos nők ostobának bélyegeznek egy másik okos nőt, akkor tudhatjuk, hogy azt egy sármos férfi éppen nagyon okosnak tartja. Az is nyilvánvaló, hogy a nőt hamarosan át fogja verni. Emiatt a többi, konvencionális rabszolgatartásba már korábban beilleszkedett szép és okos nő, a megvetéséről fogja biztosítani. Nem tűrhetik, hogy valaki náluk izgalmasabb életet éljen.

Mindeközben egyértelművé válik számunkra, hogy ezek az okos nők, csak a férfiak által válhatnak intelligenssé, és az is, hogy rajtuk kívül ez senkit nem hat meg. Van ilyen, nem kell kezdeni vele semmit sem. Pontosan úgy, ahogy mással sem.

Azt már nem is említem, hogy Hornby hisz az erkölcs létezésében, ezért a jellemfejlődés sosem megy végbe egyfajta erkölcsi megtisztulás nélkül. Végül majdnem mindenki jobb ember lesz, aki mégsem, arról a későbbiekben csak rosszat hallunk. Még ha előtte egészen szimpatikus is volt.


Egyébként én kedvelem az okos nőket, csak ne mondjanak olyanokat, hogy "A tetteink határoznak meg minket".

 

(Természetesen az Egy lányról c. filmet nem Ninck Hornby készítette, azonban forgatókönyvíróként meghatározó szerepe van a cselekmény alakításában, a jellemek formálásában.)

Egy lányról

5 komment

Címkék: film karrier nők an education egy lányról okos nők

A bejegyzés trackback címe:

https://almaleves.blog.hu/api/trackback/id/tr324479877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.02. 09:25:26

Engem érdekelne mondjuk, hogy mitől okos egy férfi? Van ilyen egyáltalán?

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.02. 11:58:17

@TrueY: olvasd el Hornbynak a Hosszú út lefelé c. könyvét. Abban van egy fazon, akiről azt állíthatjuk, h okos.
Általánosabb megfogalmazásban pedig minden férfi okos, aki okos nőt tart maga mellett.
Ez persze szociohímpataizmus, inkább úgy illene mondani, hogy kell egy nő, aki nem szalad el és hajlandó csodálni, még ha egy nagy marha is vagy.Persze csak ha férfi vagy.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.02. 12:28:29

@Almaleves: "hogy kell egy nő, aki nem szalad el és hajlandó csodálni, még ha egy nagy marha is vagy."

De ez nem válasz az eredeti kérdésre. Mitől okos egy férfi? De ezt csak azért tettem fel, hogy a "Mitől okos egy nő?" párja legyen... ;)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.02. 13:02:17

@TrueY:
Akkor írom másképp:
Kell egy viszonyítási alap, aki ráadásul rohadt csinos is. Ebben az esetben hajlamossá válik elhinni bármelyik férfi magáról, hogy okos.
De mehetünk még beljebb is, de akkor definiálnunk kell az okos fogalmát is. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.02. 15:39:57

@Almaleves: "akkor definiálnunk kell az okos fogalmát is"
Azt hiszem, hogy itt van a qtya elesve! :)
süti beállítások módosítása