RSS ikon Facebook ikon

Turandot / Radnóti színház - A nő diadala

Írta: Almaleves

2016.05.30. 15:49

turandot-a-radnoti-szinhazban-163.jpg

A legtökösebb férfi valószínűleg nő. Szerencsések vagyunk, hogy valakinek sikerült megválaszolnia Turandot három kérdését. 

  

Az előadás utáni percekben úgy tűnhet, hogy az eredetileg drámai cselekményből vásári komédiát állított színpadra a rendező. Erről azonban szó sincs. Egy pszichothriller vérgőzös világba csöppenünk, ahol a férfiak csak statiszták, a nők pedig mindent felemésztenek.

 

Pedig a történet helyszínének otthont adó képzeltbeli Kínánál hímsovinisztább társadalmat nehéz elképzelni. Kitaposott diktatúra, beérkezett diktátorral (Bálint András). A bakancsok látványosan tapossák az emberi jogokat, az emberek félnek és hajbókolnak. Látszólag minden rendben van.

 

Gyanúnk akkor kezd ébredezni, hogy valami nincs rendben, amikor az összes szereplő egy nőről kezd mesélni. A kicsit vontatottan induló első felvonásban megtudjuk, hogy Turandot hercegnő, felismerve származásából fakadó helyzeti előnyét, átvette az uralmat a megcsontosodott diktatúra felett. Kompromisszumkészsége bámulatosan alulmúlja Észak-Korea regnáló diktátoráét.

 

Hímneműekre tulajdonképpen nincs is szükség, csak statisztálni tudnak az eseményekhez, mindegyik azt akarja, hogy hagyják őt békén. Egyedüli kivételként a főhős Kalefet (Szatory Dávid) lehetne felhozni, ha nem lenne annyira erőtlen, mint napos csibe.

 

A lassan kibontakozó történet kezdetén megismerjük Kalafot, Asztrakán hercegét, aki - miután királyságát eltiporta egy idegen hatalom - elhatározza, hogy karriert csinál. Álnéven és gyorsan, hogy aztán majd megbosszulhassa amit meg kell. Mindez ez a fellángolás néhány percig tart csak, addig, amíg kezébe nem kerül egy fotó, amelyen egy nő van.

Kalafot ugyanúgy megigézi, ahogy a többi nyomorultat. Szerencsére a nő kizárólag fiatal, egyedülálló, külföldi hercegekre van ennyire kiborító hatással, akik szinte azonnal megsemmisülnek, a hercegnő képmásától. Feladják önmagukat egy ábrándért. Láttunk már ilyet, de azért ez mégis eléggé fura.

Emiatt sejthető, hogy az elképzelt Kínában nincsen internet, és ez majdnem biztos, mert ha volna, akkor Kalaf nem izgulna fel egy csaj képétől, amin az valószínűleg még csak nem is meztelen.

 

Úriemberek között úgy szokás, ha egy vonzó nő fotója kerül a kezedbe, félrevonulsz és kivered rá, és még véletlenül sem akarod feleségül venni. Főleg akkor nem, ha herceg vagy. Ehelyett mi történik, a hercegi származású ficsúrok azonnal, kivétel nélkül belehabarodnak. Így történik ez Kalaffal is.

 

Most már elárulhatom, a kép Turandot (Petrik Andrea)  ábrázolja, aki valójában egy kívánatos nő testébe zárt elmebeteg pszichopata. A darab az ő ámokfutását meséli el, akaratának diadala rátelepszik mindenkire.

 

Pedig van egy rész az előadásban, amikor egyedül, kihangosítva átélhetjük a mennyei hölgy szenvelgéssel előadott, boxzsák püfölgetésbe csomagolt kétségeit, azonban ennek meggyőző ereje elenyésző.

Nagyrészt azon kesereg, hogy mennyire szar neki, hogy érez valamit Kalaf iránt, közben úgy lovagol a boxzsákján, mint Miley Cyrus fénykorában - már ha volt egyáltalán olyan neki - a láncos golyón.

 

Ellágyulása néhány perces színpadi vonaglásba és ámokfutásba torkollik, egy kicsit tartottam tőle, hogy a nézőtérre is átterjed haragja, és mint néma cinkosokkal, velünk is végezni fog.

Túléltük.

Miután levonult, az egyébként meglehetősen nyomasztó színpadkép, kifejezetten megnyugtatónak tűnt. A végóráit élő Führer betonbunkere nézhetett ki így, miután a vezér lenyelte a ciánkapszulát és a maradék sleppje elvonult bizonyítékokat gyártani a szövetségesek számára, hogy ők tulajdonképpen semmiről sem tehetnek.

Tökéletes díszlet egy őrjöngő díva kitárulkozásához.

 turandot-a-radnoti-szinhazban-253.jpg

 Apuci fáradt, nagyon fáradt. Na vajon mitől?

 

Meglepetést egyedül az okozhat Turandot jellemében, hogy nem eszik emberhúst és nem készít amulettet áldozatai apróbb testrészeiből. Bár Petrik Andreáról elhiszem, hogy Barak leharapott fülét esténkét a párnája alatt rejtegeti.

 

Kalaf, az érzékeny fiú, az állhatatos udvarló, a megingathatatlan szerelmes ifjú végül elnyeri méltó jutalmát.

Turandot belenyugszik az elkerülhetetlenbe, bár Kalaf egyáltalán nem lehet biztos, hogy a nászéjszakát túl fogja éli.

 turandot-a-radnoti-szinhazban-259.jpg

A túlélők...

 

Viszont az összes megalkuvó férfi megmenekül (a hülyéket és szerelmeseket kivéve), mind közül a legszimpatikusabb és legőszintébb Brigella (Rétfalvi Tamás), a császári katonák parancsnoka, aki gondolkodás nélkül hagyja magát bárki által lefizetni, ráadásul teszi mindezt roppant szórakoztató módon.

Mert mint tudjuk, a férfiak csak a pénz érdekli. A nőket meg a férfi.

 

A szende szüzeknek tűnő szolgálólányok jelenítik meg a változatos női nemet. Velük akad némi probléma.. Egyrészt rágerjednek Kalafra, másrészt titkaik vannak Turandot előtt.

Kell nekik egy fickó, akivel dughatnak, vagy akihez feleségül mehetnek. Ideális esetben mindkettő. Turandot-ot ilyen opciók nem érdeklik. Neki csak arra kell a férfi, hogy szellemi fölényével megalázhassa.

 

A törvényt a diktátor apuci hozta, ami egy alku révén született. Ha a hősszerelmes ifjonc megfelel Turandot három kérdésére, uccu neki, jöhet a menyegző és a boldog családi élet. Ha nem, az ifjú feje elválik testétől, külön folytatva további földi pályafutását.

A diktátor és lányának csatározásai meglehetősen szórakoztatóak, egyúttal ők az igazi ellenpontjai egymásnak. Két isten csatája bontakozik ki előttünk és végig kétséges, hogy ki győz.

 petrikandrea.jpg

Petrik Andrea ilyen bájos is tud lenni. Ne higgyünk neki!

 

A korlátlan ingyen pornó és a alkalmi szex korában Turandot meséje kissé túlhaladottnak tűnhet, azonban megmenti a hangsúlyok áthelyezése, így a keret mindössze a jókedv forrása. Szórakoztató kis darab, de az első sor 1-es székétől mindenkit óvva intek, mert a díszlet félig betakarja a kilátást.

 

Fotók: Gergely Bea

Szólj hozzá!

Címkék: Turandot Petrik Andrea Radnóti színház

A bejegyzés trackback címe:

https://almaleves.blog.hu/api/trackback/id/tr378760758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása