RSS ikon Facebook ikon

Mi az igazság?

Írta: Almaleves

2011.11.26. 15:40

Van ugye az igazság és a hazudozás. Nem könnyen megkülönböztethető fogalmak, helyes értelmezésük az emberek többségének láthatóan gondot okoz.

Nem meglepő, ugyanis mindkét fogalom ugyanannak a gömbnek egy másik pontja. Miért érdekes ez a mai Magyarország szempontjából? Egy friss példával jól meg lehet világítani a kérdést.

Hogyan ítélik meg ma Magyarországon az IMF szerepét?
A. Népnyúzó, országokat romba döntő, kizsákmányoló szervezet.
B. A legnehezebb órákban jön és kisegít, aminek persze ára van, reformokkal fizetünk érte.

Mi az igazság?
Természetesen igaz mind a kettő, vagy lehet úgyis gondolni, hogy egyik sem.

Az IMF alapítói és legjelentékenyebb tagjai, a gazdag és befolyásos országok, melyek ezen szervezeten keresztül (is) szeretnék gyakorolni a hatalmukat, biztosítani az érdekeltségeiket és a helyi befektetéseik értékállóságát. Ezért az IMF egy szemét kizsákmányoló.

Ha egy ország sikeresen bekormányozza magát egy csődközeli állapotba és nem hogy hitelezni nem hajlandó neki senki, de belerúgni sem, akkor még mindig szólhat az IMF-nek, hogy szeretnének kérdezni valamit: Adsz pénzt? Később megháláljuk!
Tegye fel a kezét, aki kölcsönözne a játékgép függő szomszédjának egy kanyi vasat is. Az IMF ezt teszi és nyílván kér érte valamit.

Akármennyire is elkeserítő, az igazság és a hazugság nem más, mint egy relatív pozíció felvétele az értelmezési egyenesen, ahol kijelöljük a saját személyes origónkat, amelyhez majd a későbbiek során igazodni fogunk.
Azonban Nem volna rossz, ha az emberiség tényleg jelentős elméleti vívmányai közül néha használnánk is néhányat. Ebben a konkrét esetben Einstein relativitás elméletén merengve, nagyszerűen el tudnánk hessegetni magunktól az abszolút igazság pozíciójának betöltésére kínálkozó lehetőségeket.

Maradjunk relatív magyarok és élvezzük ki ennek minden előnyét.

A fentiek következően, ha folyamatosan hitvitákat folytatunk az igazság kérdéséről, annak egyetlen, bár elég jelentős hatású következménye lesz: éhen fogunk dögleni. Előtte lehet, hogy pár emberen bosszút áll a valódi igazságot képviselő többség, de ez nem változtat majd a végeredményen.
Ha minden relatív, akkor honnan fog az kiderülni, hogy kik képviselik az egyetlen valódi igazságot?
Egyszerűen, ők az erősebbek és elszántabbak.

Eszmefuttatásunknak van egy járulékos haszna is, bebizonyítottunk általa egy további fontos tézist. Mindig mindennek van következménye, még egy következmények nélkülinek becézett ország esetében is.

kép innen:

 

SeaWeed by 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hazugság igazság következmény

A bejegyzés trackback címe:

https://almaleves.blog.hu/api/trackback/id/tr793413253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása